Keuzemenu

Even vragen...

Heeft u vragen of opmerkingen? Wij staan graag voor u klaar!
Klik hier voor onze contactgegevens.

Wijngoed Thorn

Reeds ten tijde van het middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Met name het centrale plein van Thorn; "de Wingerd" is hier een prachtig voorbeeld van. Deze Wingerd was vroeger de tuin van het stift en de huidige voorgevels van de stiftwoningen waren toen de achtergevels.

Napoleon verwoestte niet alleen het stift van Thorn, maar dicteerde ook een verbod op wijnbouw buiten Frankrijk. Die wijnbouw was in de noordelijke gebieden toch al moeilijk geworden door de zogenaamde kleine ijstijd en de rond 1860 uit Amerika geïmporteerde druifluis vernietigde zelfs 90% van het Europese wijnbouwareaal. Tegenwoordig zijn alle Europese druivenstokken geënt op druifluisresistente Amerikaanse onderstammen en met de juiste rassenkeuze is het in de huidige klimatologische omstandigheden weer mogelijk geworden om in Limburg wijnbouw te bedrijven. De oude maassedimenten en de geringe jaarlijkse neerslag in Thorn zijn zelfs ideale voorwaarden voor deze gevoelige teelt.

Na zijn wijnbouwopleiding aan het SLVA in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde dosis pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn. Het maken van kwaliteitswijn o.a. doormiddel van beperkte opbrengsten per druivenstok is de eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteert in het behalen van verschillende "sigilles de qualité" bij de FICB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgois, drie gouden medailles bij het Grand concours Pinot Gris du Monde in Straatsburg en een zilveren medaille bij "Mondial des Pinots" in Sierre, Zwitserland.

Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir en Dornfelder. De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuurgestuurde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken we de traditionele barriques van Frans eikenhout.

Moderne technieken en de hoogste kwaliteitseisen in combinatie met toewijding en passie staan garant voor karaktervolle maaslandse wijnen van Wijngoed Thorn.

De wijnkelder en het proeflokaal van Wijngoed Thorn liggen midden in het oude historische witte stadje Thorn aan de Bogenstraat nr. 12A.  

Het proeflokaal is op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur open voor verkoop/degustatie/uitleg. Van 1 april tot 30 september tevens op zondag geopend van 14.00uur tot 16.00uur.

Nieuwskolom

-

25-01-2018: Beschermde Oorsprongsbenaming: MAASVALLEI LIMBURG                …lees verder

Meer nieuws? Abonneert u zich hier op de Wijngoed Thorn nieuwsbrief: