BOB Maasvallei Limburg


 

Maaseik (B) / Thorn (NL)

Maasvallei Limburg ontvangt eerste grensoverschrijdende wijnappellatie in Europa

Maasvallei Limburg

Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen binnenkort met het label van BOB ‘Maasvallei Limburg’ op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoog kwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.

Pioniers van deze erkenning, Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) en Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL), verankeren hiermee de typische smaak van de wijnen uit hun terroir.


Het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ ontvangt als eerste grensoverschrijdende regio in Europa een Beschermde Oorsprongsbenaming, zeg maar Europese ‘Appellation d’Origine Controlée’ De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa.
Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit. Het erkenningsbesluit van de BOB ‘Maasvallei Limburg’ is inmiddels door de Europese Commissie formeel goedgekeurd.
“In 2010 rijpte het eerste idee om een Appellatie aan te vragen aan beide zijden van de Maas want ons terroir eindigt niet aan onze landsgrens”, aldus de initiafnemers Harry Vorselen en Karel Henckens.“We beseften toen niet waaraan we begonnen, maar na jarenlang doorzetten zijn we nu zover dat Europa de smaakkwaliteit, identiteit én terroirexpressie van onze wijnen erkent. En daar zijn we terecht fier over! De toplaag van warme leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) zijn doorslaggevend in de mineraliteit, diepgang en finesse van onze wijnen.”

De teeltmaatregelen en vinificatiemethoden binnen deze regio zijn streng gereglementeerd via het Productdossier. Deze wijnappellatie geldt enkel voor de wijndruivenrassen, verbouwd en gevinifieerd binnen de streng afgebakende contouren van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’ en omvatten onder meer: Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Riesling.

Wijnbouwers Maasvallei Limburg
De laatste jaren zijn meerdere wijnbouwers gestart in dit gebied. Via de Erkenningscommissie wijn in België en de Nederlandse Voedings-en Warenautoriteit kunnen alle wijnbouwers een aanvraag indienen waarna de wijnen een analyse ondergaan en getest worden op smaak en kwaliteit. Deze beslissen uiteindelijk welke wijnen het kwaliteitslabel BOB Maasvallei Limburg mogen voeren.


Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck & Harry Vorselen van Wijngoed Thorn op de Maasbrug in Maaseik. (foto: Els Verbakel)

BOB-Wijngoed-Thorn_Maasbrug_Maaseik-grens-Nederland-gebied